Každý rok řeší všichni houbaři stejnou otázku – co udělat se všemi houbami, které předtím v lese nasbírali?
Přeci jen, když se zadaří a úroda hub je alespoň průměrná, není problém se domů vracet s plným košem hřibů nebo lišek. Jenomže těžko takovou porci čerstvých hub zkonzumujete najednou. První den si uděláte houbovou polévku, druhý den smažené placky, třetí den omáčku z lišek… a pořád vám přes polovinu přinesených hub zůstává.
Existují v podstatě dvě možnosti, jak takovou situaci řešit. První možností je houby nasušit. To ovšem není úplně snadné, a ačkoliv dobře usušené houby lze v zavařovacích sklenicích skladovat i několik let, je třeba hodně prostoru i vynaloženého úsilí. Mnozí se proto uchylují k druhé variantě, a sice k zamrazování hub.
Chtělo by se říct, že na zmrazení hub není nic složitého – prostě je vložíte do mrazáku. Jenomže u hub platí jedna specialita, kvůli níž není jejich zamrazení jen tak. Obsahují mykotoxiny, látky, které jsou zodpovědné za postupný rozklad hub, a za potenciální zdravotní potíže. I proto je naprosto nezbytné houby před jejich zamražením těchto látek zbavit.
Jak? Podušením. Stačí vaše úlovky nakrájet na praktické plátky nebo čtvrtky a vložit do kastrolu s troškou vroucí vody. Asi po pěti minutách můžete houby „vylovit“ a nechat okapat. Takto podušené houby jsou připravené k zamrazení, navíc povařením ztratí na svém objemu, což ocení váš mrazák – vejde se do něj víc hub.
Ale pozor. Zamrazení není stejně účinnou metodou uchování hub jako sušení. I dobře zpracované houby, které pošlete k ledu, vydrží maximálně několik měsíců. Je to proto spíše krátkodobější způsob jejich uchování, nepočítejte s tím, že vám zamrazené houby vydrží do další houbařské sezóny.