Recept na vánoční perníčky, které jsou hned měkké

Vánoční perníčky jsou neodmyslitelnou součástí adventního a vánočního období.

Jejich historie sahá až do středověku, kdy se do Evropy dostaly exotické druhy koření jako zázvor, skořice a hřebíček. Tyto voňavé ingredience byly původně luxusním zbožím, ale postupem času se staly nezbytnou součástí každého vánočního pečení.

Vánoční perníčky jsou symbolem domácího pohody a tradice. Zdobí nejen stoly, ale také vánoční stromečky. Často ale bývají po upečení tvrdé a potřebují nějaký čas k tomu, aby změkly. My vám ale v tomto článku přinášíme recept na takové perníčky, které jsou hned měkké.

Jak upéct měkké vánoční perníčky?

Klíčem k úspěchu je nejen správný recept, v němž nesmí chybět jedlá soda, ale také vhodné kuchyňské potřeby, které vám usnadní práci - například kuchyňský robot nebo kvalitní vál.

Budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g medu
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce lžičky perníkového koření
  • Malá špetka soli

Postup:

  1. Nejprve si zpracujte těsto. Pokud chcete ušetřit drahocenný čas, použijte kuchyňský robot. Smíchejte mouku, přidejte perníkové koření, jedlou sodu a špetku soli. Zapněte robot na nízkou rychlost, aby se suroviny rovnoměrně promíchaly nebo vše promíchejte metličkou.
  2. K sypkým ingrediencím poté přidejte tekuté přísady - dvě celá vejce, med a změklé máslo. Zapněte robota na střední rychlost a nechte ho těsto zpracovat dohladka, mělo by připomínat plastelínu. Pokud kuchyňský robot nevlastníte, zpracujte těsto rukama.
  3. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout v chladničce alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc.
  4. Na pomoučněném válu rozválejte těsto na tloušťku asi 0,5 cm. Pomocí různých formiček vykrájejte perníčky. Ideální jsou samozřejmě vánoční motivy, jako jsou stromečky, hvězdičky nebo zvonečky. Fantazii se ale meze nekladou.
  5. Pečte v předehřáté troubě na 160°C asi 8-10 minut. Klíčem k měkkosti je krátká doba pečení, pokud byste je pekli příliš dlouho, byly by tvrdé a připomínaly by spíše sušenky než vláčné perníčky.
  6. Po vychladnutí můžete perníčky ozdobit polevou nebo cukrářskou barvou.

Díky kuchyňskému robotu, který je nepostradatelným pomocníkem v každé moderní kuchyni, je příprava těsta snadná a rychlá. Využití tohoto nástroje, spolu s dalšími kuchyňskými doplňky, zaručuje, že vaše vánoční perníčky budou nejen nádherně vonět, ale budou i příjemně měkké hned po upečení.

Tak s chutí do vánočního pečení!

Peceni vanocnich pernicku

Okomentovat


Security code
Obnovit