Vánoční perníčky jsou neodmyslitelnou součástí adventního a vánočního období.
Jejich historie sahá až do středověku, kdy se do Evropy dostaly exotické druhy koření jako zázvor, skořice a hřebíček. Tyto voňavé ingredience byly původně luxusním zbožím, ale postupem času se staly nezbytnou součástí každého vánočního pečení.
Vánoční perníčky jsou symbolem domácího pohody a tradice. Zdobí nejen stoly, ale také vánoční stromečky. Často ale bývají po upečení tvrdé a potřebují nějaký čas k tomu, aby změkly. My vám ale v tomto článku přinášíme recept na takové perníčky, které jsou hned měkké.
Jak upéct měkké vánoční perníčky?
Klíčem k úspěchu je nejen správný recept, v němž nesmí chybět jedlá soda, ale také vhodné kuchyňské potřeby, které vám usnadní práci - například kuchyňský robot nebo kvalitní vál.
Budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 200 g medu
- 100 g cukru moučka
- 100 g másla
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce lžičky perníkového koření
- Malá špetka soli
Postup:
- Nejprve si zpracujte těsto. Pokud chcete ušetřit drahocenný čas, použijte kuchyňský robot. Smíchejte mouku, přidejte perníkové koření, jedlou sodu a špetku soli. Zapněte robot na nízkou rychlost, aby se suroviny rovnoměrně promíchaly nebo vše promíchejte metličkou.
- K sypkým ingrediencím poté přidejte tekuté přísady - dvě celá vejce, med a změklé máslo. Zapněte robota na střední rychlost a nechte ho těsto zpracovat dohladka, mělo by připomínat plastelínu. Pokud kuchyňský robot nevlastníte, zpracujte těsto rukama.
- Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odpočinout v chladničce alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc.
- Na pomoučněném válu rozválejte těsto na tloušťku asi 0,5 cm. Pomocí různých formiček vykrájejte perníčky. Ideální jsou samozřejmě vánoční motivy, jako jsou stromečky, hvězdičky nebo zvonečky. Fantazii se ale meze nekladou.
- Pečte v předehřáté troubě na 160°C asi 8-10 minut. Klíčem k měkkosti je krátká doba pečení, pokud byste je pekli příliš dlouho, byly by tvrdé a připomínaly by spíše sušenky než vláčné perníčky.
- Po vychladnutí můžete perníčky ozdobit polevou nebo cukrářskou barvou.
Díky kuchyňskému robotu, který je nepostradatelným pomocníkem v každé moderní kuchyni, je příprava těsta snadná a rychlá. Využití tohoto nástroje, spolu s dalšími kuchyňskými doplňky, zaručuje, že vaše vánoční perníčky budou nejen nádherně vonět, ale budou i příjemně měkké hned po upečení.
Tak s chutí do vánočního pečení!