Velkosériová kovovýroba na klíč u STEELTEC CZ

Českému průmyslu se v poslední době daří. Tahounem je automobilový průmysl, ale dobře má našlápnuto i řada firem zabývajících se strojírenskou výrobou. Příkladem je třinecká společnost STEELTEC CZ.

Podnik byl založen v roce 1991 pod názvem GARDENA, v současnosti je již pod novým názvem součástí skupiny Husqvarna. Vyrábí na ploše 8000 m2 a dává práci 270 zaměstnancům.

STEELTEC CZ je jednak výrobcem známého zahradního nářadí Gardena, ale jeho doménou je také velkosériová kovovýroba na klíč, což obnáší vše od lisování a svařování, přes lakování, až po montáž a balení. Všechny stupně výroby jsou vybaveny moderními technologiemi a výrobními postupy a firma svá pracoviště neustále inovuje. Samozřejmostí jsou veškeré potřebné certifikace všech pracovníků.

Tak například svařovna a brusírna je osazena svařovacími roboty Kuka, Cloos a Motoman, dále 25 poloautomatickými svařovacími pracovišti, automatickými bruskami, či novým robotizovaným pracovištěm Kuka pro broušení na kulato. Zpracovávají se zde výlisky a obrobky do hmotnosti 15 kg. V brusírně je možno brousit tvrdé, kalené i cementované součásti, slinuté karbidy a spoustu jiných tvrdých kovových a nekovových materiálů. Pomocí broušení se jednak opracovávají součásti zhotovené jinými technologiemi (soustružení, frézování aj.) tak, aby měly přesné požadované rozměry a hladký povrch, ale také je možné broušením obnovovat řezací schopnosti ztupených řezných nástrojů, či rozbrušováním předměty dělit.

K broušení se využívají dva postupy – buď broušení na plocho, nebo na kulato, dle toho, jaký předmět je třeba obrousit. Broušení na plocho, neboli rovinné broušení, se používá, jak už název napovídá, pro broušení rovných ploch – nožů, nástrojů a různých součástí s rovnými plochami. Broušení na kulato je technologicky poněkud složitější a slouží k opracování ploch válcových, kuželových či jiných tvarů, a to vnitřních i vnějších.

V brusírně STEELTEC CZ si zákazníci rovněž oblíbili broušení nožů a nástrojů, a to dřevoobráběcích, kovoobráběcích, nástrojů pro polygrafický, gumárenský nebo potravinářský průmysl, či dokonce broušení kuchyňského náčiní, zahradnického nářadí a nožů pro lékaře.

Při broušení nestačí mít dobré vybavení, ale je nutné také správně dodržet postupy s ohledem na materiál výrobku, jeho tvar a řadu dalších faktorů. Při broušení totiž dochází ke vzniku značného tepla, což může mít za následek popouštění povrchové vrstvy a vznik trhlin. Je tedy nutné správně a dostatečně chladit, aby nedošlo k poškození broušeného předmětu či snížení jeho kvality.

Ve STEELTEC CZ probíhají veškeré práce v prvotřídní kvalitě, ostatně ve společnosti se právě zavádí systém řízení jakosti dle normy ISO 9001, s předpokladem získání certifikátu v průběhu roku 2016. Zákazník má tak vždy zaručenu 100% kvalitu výrobku, dílu nebo odvedené práce.

Okomentovat


Security code
Obnovit