Restauraci dělá kuchyně, to je všeobecně známo. A aby kuchyně dodávala na stůl výborná jídla, je zapotřebí splnit několik předpokladů – dobrý kuchař, kvalitní suroviny a v neposlední řadě profesionální gastro vybavení.
V restaurační kuchyni si zkrátka nevystačíte se sporákem po babičce. Je potřeba ji vybavit zařízením spolehlivým, splňujícím všechny zákonné normy, a hlavně umožňujícím přípravu jídla v požadovaném čase, kvalitě a množství.
Při nákupu vybavení, ať už pro zbrusu novou restaurační kuchyň, či při rekonstrukci kuchyně staré, nebo jen náhradě některých kusů, je vhodné vše konzultovat s odborníky, ať nevyhodíte peníze neefektivně. Vždyť škála gastro zařízení v profesionální kuchyni je docela široká – jedná se o konvektomaty, šokery, myčky nádobí, sporáky, varné kotle, pánve, fritézy, grily a mnoho dalšího. Součástí je i nábytek, například pracovní stoly, dále různé pomocné technologie, ale také drobnější vybavení, nádobí a nástroje.
Kapitolu samu o sobě pak tvoří uchovávání surovin i jídel, kde hrají nezastupitelnou roli lednice a mrazáky. Profesionální gastro lednice se od vaší domácí ledničky liší nejen vnitřním objemem, ale i přizpůsobením horkému a vlhkému prostředí restauračních kuchyní.
Rovněž nesmíme zapomenout na samotné stavební uspořádání kuchyně, rozložení vybavení, větrání a obecně zajištění příjemného pracovního prostředí. Jak vidno, problematika profesionálních kuchyní (ale i přípraven v cukrárnách, lahůdkářstvích apod.) je poměrně široká a není dobré ji brát na lehkou váhu.
Po konzultaci s odborníky pak už stačí zboží dle projektu objednat, nechat doručit na místo a instalovat. I s tím vám mohou pomoci profesionálové, aby byla zajištěna plná funkčnost zařízení a soulad se všemi normami a předpisy.